Androidlaitteiden perusongelma

posted in: android, teksti, älylaitteet | 0

Minulta kysytään usein vinkkiä tai suoranaista suositusta mikä älylaite kannattaisi hankkia. Vastaukseni on monesti suoraviivainen ja jyrkkä. “Osta laite jonka käyttöjärjestelmän on valmistanut sama taho joka on valmistanut laitteen ns. raudan. Jokin Applen laite tai Googlen Pixel tai Nexus”.

Palkkioksi valveutuneesta näkemyksestäni saan monesti harmistuneen tuhahduksen ja mutinan sekä epämääräisen itkun siitä miksei 99€ Gigantin supertarjous sitten mielestäni ole kelvollinen. Tai ilkeämielisen kommentin Android-vastaisuudesta ja suvaitsemattomuudestani. En suinkaan ole Android-vastainen, käyttis on hieno ja sille tehtävät laitteet ovat usein mahtavaa rautaa. Syy on syvemmällä.

Perustelut “jyrkkään” näkemykseeni

Android-laitteiden valmistajat, Samsung, Huawei, Asus, HTC… muokkaavat Googlen valmistamaa Android-käyttöjärjestelmää oman visionsa mukaiseksi, päälleliimatuilla graafisilla kilkkeillä sekä toiminnoilla. Tällä saadaan aikaan hienoja mainoslauseita ja välillä jopa ihan näyttäviä käyttöliittymäkujeita. Samalla kaivetaan myös ikävän syvä kuoppa käyttäjien jalkojen alle. Kuinka niin?

Aina kun Google julkaisee uuden Android-version ja saattaa sen saataville jakelua varten, ovat laitevalmistajat helisemässä. Kaikki tuo brändinmukainen päälleliimattu kimallus ja välke pitää nyt liimata uuden julkaistun Android-version päälle ennen kuin brändin oma versio päivityksestä on jakeluvalmis. Tämä vie aikaa ja businessmaailmassa aika on rahaa ja jos käytettyä aikaa ja rahaa ei saada sisään taloon – jää homma tekemättä.

Siksi laitevalmistajat eivät vaivaudu rakentamaan uutta käyttisjakelua halvempiin laitemalleihinsa,  joiden valmistus on kenties jo päättynyt. Korkeamman katteen ja imagon omaaviin laitteisiin päivitys on tiettyyn rajaan asti taloudellisesti ja imagollisesti kannattavaa.

Ei ole epätavallista, että vain vuoden vanha Android-laite on jo elinkaarensa vaiheessa, jossa uusinta käyttöjärjestelmäpäivitystä ei ole saatavilla. Sitä ei tarjota koska laitevalmistaja ei ole halukas liimaamaan kilkkeitään kaikille vimpainsukupolville.

Haittaohjelma Gooligan tarttuu laitteisiin, joissa on Android 4-(Jelly Bean, KitKat) tai 5 (Lollipop) -käyttöjärjestelmä. Melkein 74 prosentissa käytössä olevista Android-laitteista on jompikumpi.

Edullinen laite tipahtaa kehityksen kelkasta ja alkaa pian olla tietoturvansa suhteen heikoilla.

Pitämällä puhelimen päivitettynä ja suhtautumalla terveellä epäilyksellä sovellusten asentamiseen voi saavuttaa 95 prosenttisen turvallisuuden. Jos haluat olla 99 prosenttisesti turvassa, kannattaa asentaa tietoturvaohjelmisto. Viimeistä prosenttia ei voi ikinä saavuttaa.  – Leif Jensen, Kaspersky Lab

Miksi sitten Pixel, Nexus tai Apple?

Luettuasi selitykseni yltä olet jo varmaan kartalla miksi suosin Googlen ja Applen laitteita. Kun Google julkaisee uuden käyttöjärjestelmäversion Androidista ovat Googlen valmistamat Pixel ja Nexus -laitteet etunenässä saamassa päivityksen. Kyseiset laitteet kun “syövät puhdasta Androidia”. Aikaa ei kulu tilpehöörin päälleliimaamiseen vaan käyttis on valmis jakeluun. Usein myös aikaisemmin valmistettuihin Googlen omiin laitteisiin.

Sama toiminnan logiikka pätee myös Applen laitteissa, joiden taaksepäinyhteensopivuus on älylaiterintaman pisin.

On ymmärrettävää, että halvemman hintaluokan laitteet ovat houkuttelevia, mutta säästö hetkellisessä hankintahinnassa voi koitua melkoiseksi riesaksi ja myös lisäkuluksi. Kuuntelen hämmästyneenä kuinka ystäväpiirissäni ostetaan uusia tabletteja ja älypuhelimia kovin taajaan tahtiin. Selitykset uuden laitteen hankinnalle ovat yleisimmin seuraavia.

Se alkoi lagaamaan. Ei siinä riittänyt sisäinen muisti. Käyttöjärjestelmä ei tukenut haluamiani sovelluksia. En tiedä mikä siihen tuli.

Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa

Mikäli siis oikeasti haluat pitkäikäisen laitteen, kannattaa kiinnittää edellämainittuihin seikkoihin huomiota. Android on hyvä käyttöjärjestelmä ja sitä tukevat laitteet ovat usein huippulaadukasta rautaa, mutta suurta osaa valikoimasta piinaa edellämainittu “päälleliimaus”. Ota siis näkemys huomioon laitetta hankkiessasi sekä seuraavan kerran kun irvistelet “ahdasmieliselle näkemykselleni”. 😉

Pohjautuu TiVi.fi artikkeliin: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/vakava-varoitus-suomalaisille-verkkorikolliset-iskevat-ensi-vuonna-6598114

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/varo-uusi-gooligan-haittaohjelma-murtanut-jo-miljoona-google-tilia-74-kayttajista-vaarassa-6603746

IS Tietoturva postasi samasta aiheesta: http://www.iltasanomat.fi/digitoday/tietoturva/art-2000002192093.html?ref=rss