bootstrap template

Teemu Miettinen, nörtti

Tarina siitä miten savolaisesta tuli nörtti

Mikä mies?

Olen nelikymppinen median ja graafisen suunnittelun parissa työskentelevä “vanhanliiton” skeittaaja ja yksi suomalaisen lumilautailun pioneereistä (1987).

Omaan laajan osaamisen ja näkemyksen mediatuotannon kentästä. Nykypäivän sähköinen viestintä ja sen monet eri mahdollisuudet ovat intohimoni.

Erityinen kiinnostukseni kohdistuu siihen miten tarjolla olevat maksuttomat palvelut voidaan sitoa helposti hallittavaksi viestintäkokonaisuudeksi, joka palvelee niin yksityisiä, yhdistyksiä ja yrityksiä.

Ilman isoja produktioita ja kalliita järjestelmiä. Ilman niitä kuuluisia kuukausimaksuja! HELPOSTI!

Umpikierot savolaisgeenit

Ensikosketukset graafiseen tuotantoon hankin jo 80 -luvun lopussa peruskoulun yläasteen työharjoittelujaksolla. Hakeuduin mielenkiinnostani mainosteippifirmaan ja odotukset olivat kovat! Todellisuus valkeni nopeasti. Jouduin kaverini kanssa remontoimaan yrityksen toimitiloja, maalaamaan seiniä, listoittamaan huoneita. Ei aivan sitä mitä nuori innokas hemmo odotti... Vaikka raksahommat ovat nekin luonnistuneet jo nuoresta junnusta lähtien.

Usein mietin, kuinka paljon valinnoissani on ns. verenperintöä – isäni vanhemmat olivat kirjapainoalalla Savon Sanomien sitomossa, jossa ukkini Aake Miettinen toimi faktorina.

ROHMUSIN TYÖPÄIVIEN PÄÄTTEEKSI TEIPPAAMON ROSKIKSEEN HEITETTYJÄ TEIPINPALOJA…

En lannistunut työharjoittelupaikan tehtävämääräyksestä, vaan rohmusin työpäivien päätteeksi teippaamon roskikseen heitettyjä teipinpaloja ja muovilistoja, joita kotona sitten leikkelin logoiksi ja erilaisiksi tarroiksi. Skeittailu- ja lumilautailubrändit olivat kovaa valuuttaa ja näiden käyttämiä symboleja ja logoja valmistin kotikonstein, sukkelin saksin ja mattoveitsin.
Mobirise

WEBBISIVUJEN SYNTY

Koodista syntyy kaunista.

Varhaisaikuisuuteen ja työelämään siirtyessäni luontainen taipumukseni visuaaliseen viestintään veti projekteihin joissa pääsin valmistamaan julkaisuja sekä tuottamaan verkkopalveluja 90-luvun lopun varhaisilla web-tekniikoilla. HTML-taitto / site building tulivat vahvasti tutuksi, kädet syvällä koodauksen mullassa testaillen ja innovoiden. Samaan aikaan kuvankäsittelyn mahdollisuudet ja grafiikan käyttö osana sähköistä viestintää veivät nuoren miehen mennessään.

Julkaisutekniikat kehittyivät nopeasti ja erikoistuin interaktiivisten ja monipuolista animointia sisältävien verkkosivujen valmistamiseen, samalla kun perehdyin ns. perinteisen median tuotantoon. Näihin aikoihin avasin www.mfgprojects.net -sivuston – omaksi testailun, harjoittelun ja kikkailun pelikentäkseni.


Webbisivujen alkaessa syntyä ja kehittyä olin monesti myös kouluttamassa ja demoamassa tekniikoita ja järjestelmiä yrityksille ja oppilaitoksille. Siihen aikaan Microsoft Front Page oli suosittu ohjelmisto sen tarjotessa sivuvalmistukseen ns. wysiwyg -menetelmää.

Mobirise

MAINOSTOIMISTOON

Osaaminen ja into ajoivat nuorta kohti muutosta - nörtiksi!

Jossain vaiheessa työelämän pyörteitä huomasin ajautuneeni graafiselle media-alalle ja tekeväni vaativia työtehtäviä joihin minulla ei ollut osoittaa pätevyyttäni paperilla. Päätin hankkia edes jonkin dokumentin, jolla voisin osoittaa ammattipätevyyteni.

Vaihdoin työpaikkani Mainostoimisto Synergiaan, jossa pääsin suorittamaan oppisopimuskoulutuksella audio-visuaalisen viestinnän ammattitutkintoa. Webbi oli edelleen kovin uutta ja ihmeellistä ja meillä oli Rami Tiihosen kanssa kova vauhti päällä rakentaessamme sisältöä silloiseen “uuteen mediaan”.


Oppisopimuskoulutus oli oivallinen keino pysyä kiinni todellisessa työssä ja ammattialan kehityksessä ja saada tarvitsemani dokumentti osaamiseni esittämiseksi. Valmistuttuani Pirkanmaan taitokeskuksesta yllätyin! Oppilaitos tarjosi minulle opettajan paikkaa. Osaamiseni siis selkeästi ylitti oppiarvoni. Tilanne oli houkutteleva, mutta suunnitelmat olivat jo muualla.

KESKISUOMALAISTA INNOVOINTIA!

Ammatillisesti seuraava vaihe elämässäni oli upeaa kehittämisen, oppimisen ja innovoinnin aikaa. Pääsin työskentelemään alansa huippujen kanssa.

Erkki Ruuhinen (emer. tait. prof.) sekä Dataseed Oy pestasivat minut tuottamaan graafista verkkoviestintää keskelle kaunista järvisuomea, Joutsaan. Muutimme vaimoni kanssa ja päätimme, että annamme hankkeelle 1 vuoden testiajan. Jos homma ei meitä miellytä, muutamme pois. Elimme onnellisina joutsalaisina miltei 10 vuotta. Kasvaen ihmisinä ja myös koiraperheenä.

Erkki Ruuhisen projekteissa pääsin imemään kansainvälisesti tunnustetun graafikon, kalligraafikon ja valokuvaajan näkemystä ja osaamista. Dataseed Oy:n moderni ja rento ilmapiiri loivat puitteet uusien innovaatioiden kehittämiselle.

Muodostimme Dataseedin virtuoosimaisen koodivelhon Timo Haminan kanssa saumattoman tuotantotiimin, jonka keskenään käyttämä terminologia ja retoriikka ylitti ulkopuolisten ymmärryksen mutta lopputuotteet tavoittivat ns. peruskäyttäjätason ymmärryksen ja hyväksynnän. Hienoja aikoja! Timo on edelleen universumin kovin webbi-koodaaja!

Hyppy "Potkukelkan" kyytiin!

Monesti kuulin kehoituksen "Lähde omillesi! Sinulla on kaikki osaaminen omissa käsissäsi!"

Matkanvarrella olin muodostanut hyviä kumppanuussuhteita useiden yritysten ja organisaatioiden kanssa. Monet caset henkilöityivät minun kauttani edustamaani työnantajaan. Kuulin usein kehotuksen: “Lähde omillesi!” – “Sinulla on kaikki osaaminen omissa käsissäsi”. Tietynlainen pelkuruus ja vahva skeptisyys suomalaisen yrittäjyyden menestyksellisyyteen sai minut pysymään paikoillaan pitkään.

Sitten sysäys tuli ulkopuolelta. Tilanteet muuttuivat ja sain riittävän motivaation “hypätä tuntemattomaan”.


Irtauduin tutuksikäyneistä työpaikkamalleista ja pääsin tekemään töitä Medicri Osuuskuntaan, muiden alansa ammattilaisten kanssa. Vastuu työtehtävistä ja projektihallinnasta kasvoi, mutta samalla myös tekemisen vapaus lisääntyi.

Olen aina halunnut pitää huolta hyvistä asiakassuhteista ja pitää huolta, että myös ns. jälkimarkkinointi toimii – asiakas saa mitä tilasi ja pärjää esim. teknisten järjestelmien kanssa jatkossa omavaraisesti. Medicri on mahdollistanut tämän.


POTKUKELKKA.COM SIVUSTO SYNTYI TÄMÄN MURROSVAIHEEN AIKANA.
KOSKA EN ENÄÄ OLLUT OSA SELKEÄÄ MONIMEDIAYRITYSTÄ HALUSIN VALMISTAA NÄYTEIKKUNAN OMALLE OSAAMISELLENI. 

Joutsassa – missä talvet vielä 10 vuotta sitten olivat lumisia – potkukelkka oli oivallinen kulkupeli, varsinkin kun kuljin työmatkat kolmen koiramme kanssa pitkin kauniita metsäpolkuja ja järvenrantoja. Potkukelkka.com sattui olemaan vapaana ja siitä se ajatus sitten lähti.

Kieli poskessa hankittu domain-nimi on osoittautunut toimivaksi. Monet yhdistävät minut nyt Potkukelkka.comin nörtiksi ja usein käyntikortit ovat osoittautuneet turhiksi. “Kyllä mä ton potkukelkka.com:in muistan!”.
Mobirise

Kehitys kehittyy...

Henkilöhistoriani nykyhetki ja sen tulevaisuus.

Olemme saapuneet ammatillisessa henkilökuvassani nykyhetkeen. Noista teinipojan tarraleikeistä on tultu pitkä matka, mutta intohimon liekki ei ole kylmennyt. Tekniikoiden kehittyessä olen etunenässä omaksumassa uutta ja erityisesti seulomassa sitä mikä on käytännöllistä ja järkevää. Tämän näkemyksen annan asiakkaitteni käyttöön.

Olen saanut olla valmistamassa satoja erilaisia sivustoja. Kuvaamassa uskomattomia tilanteita ja tuotantoprosesseja. Etsimässä kymmenien toimialojen viestinnän ydintä ja rakentamassa niistä viestinnän tuotteita ja työkaluja niin vebbiin, videoksi, paperille, tarroille, tienvarsiin, messuille…

Ammatillisen näkemyksen sekä teknisen ja taiteellisen taidon lisäksi oma vahva ammattiosaamiseni on asioiden yksinkertaistaminen. Puhun tekniikoista tavalla, jonka asiakas ymmärtää. Hyvä kommunikointi ja viestin ymmärtäminen ovat avainasioita hyvässä yhteistyössä.

Siihenhän kaikki mediatuotanto ja viestintä nimenomaan tähtää – ydinviestin välittämiseen ymmärrettävällä tavalla. Olivat tekniikat tai julkaisualustat mitä tahansa.

Mobirise
Teemu Miettinen
monimediaosaaja & nörtti
Siis kuka?

Sivuston ylläpitäjä, yksityishenkilö, Teemu Miettinen on monimediaosaaja, nörtti, älylaiteintoilija ja digimaailmaa seuraava "aikainen omaksuja" sekä kouluttaja.